Loading...
Streekproduct 2017-01-31T10:46:25+00:00

De geutelingen van De Koek zijn erkend als traditioneel streekproduct!

Met deze erkenning blijven we gaan voor traditie en kwaliteit.

Tegelijk zetten we zo ons dorp en onze streek op de kaart.

De erkenning:

Geutelingen bak je door een “geute” vloeibaar deeg op een hete vloer van een oven te gieten. Het deeg blaast helemaal op en bakt goudbruin op hoge temperatuur. Vervolgens worden ze op roosters gekoeld; langzaam ontsnapt de stoom en krijgt de geuteling zijn platte vorm en malse, sponzige structuur. Wanneer men aan tafel gaat wordt hij dan opnieuw opgewarmd in een pan of oven, gesmeerd met boter en bestrooid met kandijsuiker. Eigenlijk is de geuteling een stevige pannenkoek, op basis van een eenvoudig gistdeeg, gebakken in een oven. Een snuifje zout en kaneel in het deeg zorgen voor extra smaak.

In Elst gaat deze traditie al eeuwen mee en werd ze gekoppeld aan de bedevaart ter ere van Sint-Apollonia op 9 februari. Deze heilige wordt aanbeden tegen tandpijn, een hete geuteling zou dan ook de perfecte remedie zijn. Ondertussen heeft de bedevaart aan belang verloren en kwam de geuteling centraal te staan. In het geutelingendorp wordt vanaf half januari tot midden maart stevig gebakken en gefeest.
DE KOEK BVBA bakt de geutelingen volgens traditie rond de feestdag van Sint-Apollonia en de familie De Koekelaere ligt mee aan de basis van de heropleving van deze traditie in Elst.