Ons verhaal2019-01-13T08:26:01+00:00

Geutelingen worden sinds mensenheugnis gebakken. Elst (Brakel) – in  het hart van de Vlaamse Ardennen- is het middelpunt van deze traditie. Vroeger werden in Elst geutelingen gebakken voor de pelgrims die bij patrones Apollonia hun tandpijn kwamen afsmeken. Al snel werd verteld dat je een gans jaar van tandpijn gevrijwaard was door in Elst in een hete geuteling te bijten. Isidoor Teirlinck, de vader van Herman Teirlinck, uit het naburige Zegelsem schreef: “Sente Ploone werd op veele ploatse vererd, moar ‘t Elst is den toeloop ’t felst”

Vroeger werd verteld dat geutelingen zouden ontstaan zijn ten tijde van de bezetting van de Spanjaarden en als surrogaat dienden voor tortilla’s die werden verorberd door de troepen van hertog Alva. Een spaanse tortilla bestaat echter vooral uit aardappelen en eieren. Een geuteling zou een vervanger kunnen zijn voor een mexicaanse tortilla, doch Mexicanen hebben onze contreien nooit bezet. Een onjuiste vertelling, desalniettemin een leuk vertelsel.

Met het verdwijnen van de huisnijverheid verdween de geuteling na de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal… tot de Elsterse jeugdbeweging in 1971 het vuur weer aanwakkerde. Michel Bousard en Raphaël De Koekelaere bouwden een bakoven. Die ‘eerste’ geutelingen werden over de toog van de slagerij van Raphaël De Koekelaere in de geutelingenstraat verkocht.

Zoals smaken verschillen, had iedere huisvrouw haar eigen receptuur voor geutelingen. Johan De Koekelaere selecteerde samen met twee geëngageerde vrouwen uit de geutelingenstraat het meest bruikbare recept en verbeterde dit zodanig dat het bij iedereen in de smaak viel. Jaar na jaar verbeterde de kwaliteit van de geutelingen die bij De Koekelaere werden gebakken, alsook hun naam en faam. De vraag steeg zodanig dat er grote tekorten ontstonden. Tegelijk was Johan De Koekelaere voortrekker van het Geutelingencomité in Elst dat de geutelingenfeesten zou uitbouwen tot een begrip in de streek.

Zoon Pieter en broer Eric sprongen op de kar van professionalisering en innovatie. Zij reisden gans Europa door, op zoek naar de hedendaagse technologie om diezelfde kwalitatieve geuteling te bakken die zij al van kleinsaf aan mee bakten. Na veel onderzoek bouwden zij eigenhandig hun speciale geutelingenoven. Traditie en technologie hand in hand!

In 2016 werd De Koek bvba opgericht. Hiermee gaan de Geutelingen De Koekelaere verder op de ingeslagen weg van kwaliteit, elke dag opnieuw.

De erkenning ‘Traditioneel streekproduct’ en “Erkend ambachtsman’ werden binnengerijfd. Dit bouwt voort op de erkenningen die Johan nastreefde met zijn Geutelingencomité: De erkenning door het C.N.A.C (Conseil National des Arts Culinaires) in 1995, de prestigieuze Toerismeprijs Jan Lambin (toegekend door Academie voor Streekgebonden Gastronomie) in 1999.

In zijn zoektocht naar folkloristische samenwerking over de grenzen heen, werd Johan in 2001 -samen met Rudy Demotte en Jean-Claude Van Cauwenberge- opgenomen in “L’ordre du Ramon” in Ellezelles. Ellezelles ligt net over de taalgrens op een paar kilometer van Elst en deelt dezelfde oorsprong, nl. Elzenstruik, Elsuth (Germaanse benaming, toneelgroep in Elst) of Alnetum (Latijnse benaming, kunsttentoonstelling in Elst.). In 2016 trad ook Pieter toe tot dezelfde orde in Ellezelles die de gekende Heksensabbat/Sabbat des Sorcières organiseert op de laatste zaterdag van juni.

In 2004 werd het project ‘Le miroir’ van Johan bekroont door het Prins Filipsfonds. Met dit project wilde hij de gemeenschappen, over de taalgrens heen, met elkaar in contact brengen rond de lokale tradities en folklores

Net zoals Johan en Raphaël De Koekelaere dragen Eric en Pieter in Elst mee zorg voor het behoud van de folklore rond Apollonia en de geutelingen. Zo steunen zij mee de demonstraties van Geutelingencomité Elst vzw