Ons verhaal 2017-09-29T21:27:45+00:00

Geutelingen worden sinds mensenheugnis gebakken. Elst (Brakel) – in  het hart van de Vlaamse Ardennen- is het middelpunt van deze traditie. Vroeger werden in Elst gebakken voor de pelgrims die bij patrones Apollonia hun tandpijn kwamen afsmeken. Al snel werd verteld dat je een gans jaar van tandpijn gevrijwaard was door in Elst in een hete geuteling te bijten. Isidoor Teirlinck, de vader van Herman Teirlinck, uit het naburige Zegelsem schreef: “Sente Ploone werd op veele ploatse vererd, moar ‘t Elst is den toeloop ’t felst”

Met het verdwijnen van de huisnijverheid verdween de geuteling na de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal… tot de Elsterse jeugdbeweging het vuur weer aanwakkerde. Die ‘eerste’ geutelingen werden over de toog van de slagerij van Rafaël De Koekelaere in de geutelingenstraat verkocht.

Zoals smaken verschillen, had iedere huisvrouw haar eigen receptuur voor geutelingen. Johan De Koekelaere selecteerde samen met twee geëngageerde vrouwen uit de geutelingenstraat het meest bruikbare recept en verbeterde dit zodanig dat het bij iedereen in de smaak viel. Jaar na jaar verbeterde de kwaliteit van de geutelingen die bij De Koekelaere werden gebakken, alsook hun naam en faam. De vraag steeg zodanig dat er grote tekorten ontstonden.

Zoon Pieter en broer Eric sprongen op de kar van professionalisering en innovatie. Zij reisden gans Europa door, op zoek naar de hedendaagse technologie om diezelfde kwalitatieve geuteling te bakken die zij al van kleinsaf aan mee bakten. Na veel onderzoek bouwden zij eigenhandig hun speciale geutelingenoven. Traditie en technologie hand in hand!

In 2016 werd De Koek bvba opgericht. Hiermee gaan de Geutelingen De Koekelaere verder op de ingeslagen weg van kwaliteit, elke dag opnieuw.

Net zoals Johan en Rafaël De Koekelaere dragen Eric en Pieter in Elst mee zorg voor het behoud van de folklore rond de geutelingen.